Træning

Kroppen er skabt til at skulle bruges. Dermed er den bedste måde at ødelægge den på, at undlade at bruge den. 

Videnskabelige undersøgelser viser, at træning har en forebyggende effekt på smerter, der udspringer fra muskler, knogler og led. Man bør dog ikke forsøge at træne smerterne væk, uden først at have konsulteret en specialist på området. 

 

Hjemmeøvelser

Nogle ryglidelser kan have gavn af simple øvelser på gulv uden hjælpemidler, dvs. de kan udføres hjemme. Afhængig af diagnosen vil kiropraktoren lave et individuelt tilpasset program, som patienten får med hjem.

McKenzie

Diskusprolaps eller andre diskusrelaterede lidelser kan have gavn af særlige øvelser, der gentages mange gange dagligt (McKenzie). Formålet er, at gentage en bevægelse i en lindrende retning, typisk bagoverbøjning, hvorved man kan nedsætte/fjerne nervetrykket.

Stabiliserende træning

Kan du genkende en eller flere af nedenstånde situationer:
Tilbagevendende ømhed eller smerter i lænderyggen. Smerter ved selv ”almindelige” bevægelser. Mangeårigt lænderygbesvær. Beskyttende adfærd af frygt for at få lændesmerter igen. Fornemmelsen af manglende balance og kontrol i lænden.
– så er stabiliserende rygtræning måske noget for dig.

Princippet i denne træningsform er væsentligt anderledes end traditionel rygtræning, idet der fokuseres på at øge stabiliteten, udholdenheden og især samspillet mellem ryg- og mavemusklerne, frem for at øge styrken i hver enkelt. Øvelserne kan være svære at udføre i starten, da man skal kunne koordinere flere forskellige muskler på en gang. Derfor er det vigtigt at øvelserne udføres regelmæssigt i begyndelsen og bliver gjort gradvist sværere i dit personlige tempo.

Holdningskorrigerende øvelser

En dårlig holdning (medfødt eller erhvervet) omkring nakke/skuldre eller lænd/bækken kan være årsag til mange problemer i muskler og led, foruden at det kan give mange spændingsrelaterede gener såsom hovedpine, træthed, ømhed etc. Et vigtigt element i træningen kan derfor være, at man inddrager en eller flere holdningskorrigerende øvelser. Typisk har den dårlige holdning medført at visse muskler er blevet for spændte og har trukket sig sammen (blevet for korte), mens deres modsidige muskler er blevet for slappe. De holdningskorrigerende øvelser vil derfor indeholde specifikke stræk af de korte muskler og styrkelse af de slappe muskler.

Specifik træning for særlige led

Visse lidelser i kroppens muskler og led kræver særlige øvelser for at genopbygge normal funktion. Disse vil typisk bestå af elastik- og strækøvelser. Eksempler på lidelser der vil have gavn af særlige øvelsesprogrammer: Tennisalbue, skulderlidelser, hoftelidelser, musearme.

Almindeligt ryghold

Disse hold er til dig, som gerne vil have superviseret rygtræning og råd omkring, hvilke øvelser, der bedst styrker og stabilieserer din ryg. Når du er godt igang, er der mulighed for at få vejledning i, hvordan du øger til næste niveau i din træning og får øget styrke i dit muskelkorset.

Rygholdene er opbygget således, at du booker en forhåndsundersøgelse hos vores fysioterapeut, hvor du bliver undersøgt og I drøfter mål for træningen. Herefter bookes du ind på et ryghold og starter din træning. 

Spørg venligst i receptionen til hold og træningstider. Er du medlem af `danmark` får du tilskud.  Forsikringsselskaber dækker ikke holdtræning.

Patient historie:

” Efter et længere forløb hos kiropraktor, Maj Britt Vilholm, blev jeg anbefalet, at komme på rygholdet, som tilbydes gennem klinikken. Et hold på 5-7 forskellige mennesker, med hver vores fysiske udfordringer. Vi mødes 1 time èn gang om ugen. Martin, som er fysioterapeut i klinikken, sørger for, at vi hver gang kommer til at svede og får arbejdet kroppen intenst igennem.

Ved hjælp af store træningsbolde, arbejder vi bl.a. med kroppens balance.

Martin er opmærksom på, hvor den enkelte har sine begrænsninger, og er parat til at vise, hvordan en øvelse kan udføres på en anden måde.

Undervejs i træningen introducerer han grundigt, hvilke muskler den enkelte øvelse aktiverer.

Som deltager, bliver der pustet og svedt, samtidig med at der også er smil og godt humør. Når timen er slut, fortæller Martin altid, at “når det gør lidt ondt i morgen, så er den bedste medicin, en rask gå tur”.

Den bedste anbefaling for en holdtræning, hvor smerter kan reduceres, ved hjælp af kompetent vejledning og egen træning”.

Randi Lund Schelde, Vejle

Vi glæder os til at se dig!